Poročilo 54. čipkarskih dni v Železnikih

54. čipkarski dnevi z bogato tradicijo privabili številne obiskovalce v Železnike

 

S tradicionalnim tekmovanjem v klekljanju pred plavžem  in podelitvijo priznanj in nagrad  se je zaključila prireditev 54. čipkarski dnevi v Železnikih, ki je v štirih dneh privabila lepo število obiskovalcev.

Čipkarski dnevi, ki so vsako leto ena najbolj obiskanih prireditev v Železnikih, so se v četrtek začeli z slavnostno otvoritvijo v Kulturnem domu v Železnikih in odprtjem  razstav, ki vsaka po svoje dodaja pomemben košček k  zgodbi bogate kulturne dediščine klekljanja, pa tudi druge kulturne dediščine Železnikov in Slovenije.

Kulturno dediščino klekljanja ceni tudi župan Občine Železniki mag. Anton Luznar, ki je na slavnostni otvoritvi kot prvi izkazal spoštovanje klekljaricam in turističnim delavcem, ki čipko iz Železnikov predstavljajo na različnih  prireditvah v Sloveniji in tudi v tujini. Poudaril je pomen največje kulturne in etnografske prireditve za občino Železniki, ter se zahvalil organizatorju Turističnemu društvu Železniki za pripravo tako velikega in pomembnega etnološkega praznika.

Navzoče je pozdravil tudi predsednik Turističnega društva Tomaž Weiffenbach in povabil  na ogled razstav čipk in ostale dogodke v sklopu čipkarskih dni.

Kulturni program je popestril priznani tenorist Janez Lotrič s pesmijo Nočni čuvaj, zgodovino čipkarskih dni v Železnikih,  je predstavila predavateljica Katja Mohorič Bonča, za vezno besedo pa je poskrbela Jana Jenko.

Petkov večer je postregel z Lovskim večerom na dvorišču Lovskega doma z ansamblom Ponočnjaki, ki ga je organizirala Lovska družina Železniki.

Kulturna dediščina ljudske tradicije je bila rdeča nit sobotnega dogajanja v starem mestnem jedru. V popoldanskih urah se je v organizaciji Nogometnega kluba Železniki odvila nogometna tekma med »ledik in oženjenimi«, zmagali so slednji z rezultatom 4 : 1. Prostor pred plavžem pa so zavzeli otroci, ki so se zabavali skupaj s čarovnikom Tonijem. Lepo število obiskovalcev si je v starem delu mesta lahko ogledalo predstavitev ljudskega običaja »pobiranja kranceljnov«. Gre za dvesto let star običaj, po katerem so samski fantje včasih z mlajem pobirali venčke samskih deklet. Mlaj so nato zakurili na kresu, venček, ki je zadnji pogorel, pa je nakazal, katero dekle se bo prvo poročilo.

V večernih urah so dogajanje popestrili kovači pod plavžem, namreč vsak obiskovalec je lahko skoval svoj žebelj, dan pa se je zaključil z veselico pred plavžem in ansamblom Galop.

Železniki so se zadnji dan čipkarskih dni prebudili v oblačno jutro, pa vendar je nedelja napovedovala pester program, kjer je lahko vsak našel nekaj zase. Že v dopoldanskih urah je v organizaciji Kulturno turističnega društva Vigenjc potekal voden ogled po fužinarsko-kovaški poti z otvoritvijo predstavitvenih tabel na Klovžah. Stari del mestnega jedra so preplavili različni ponudniki izdelkov, pridružili pa so se jim tudi izdelovalci domače in umetnostne obrti. Kot veleva tradicija se je v zgodnjih popoldanskih urah skozi Gorenji Konec odvil sprevod Pihalnega orkestra Alples in Mažoretnega društva Železniki. Za marsikoga je bil vrhunec nedeljskega dogajanja tekmovanje otrok in odraslih v klekljanju pred plavžem. Tekmovanje v klekljanju je odprl župan mag. Anton Luznar, 23 odraslih tekmovalk iz devetih krajev v Sloveniji in 28 otrok iz Idrije, Žirov in Železnikov pa je pod budnimi očmi komisije začelo vrteti »klekl’ne« in se boriti za prva mesta. V otroški kategoriji od prvega do petega razreda osnovne šole je 3. mesto osvojila Ana Demšar iz Železnikov, 2. mesto je pripadal Tini Žgavec, 1. mesto in s tem nagrado bon v vrednosti100€  podjetja Alples pa si je priborila Julija Rupnik iz Čipkarske šole Idrija oddelek Črni vrh. V kategoriji od šestega do devetega razreda osnovne šole je 3. mesto osvojil Blaž Frelih iz Železnikov, drugo mesto je pripadal Niki Hladnik iz Čipkarske šole Idrija oddelek Črni vrh, 1. mesto in vrednostni bon za 100€ podjetja Alples pa je osvojila Meta Rejec iz Železnikov. Pri odraslih klekljaricah pa je 3. mesto osvojila Albina Štucin iz Spodnje Idrije, 2. mesto Anica Jankovec iz Žirov, letošnja zmagovalka in s tem prejemnica bona za 200€ podjetja Alples pa je postala Marjeta Adam iz Logatca. Nagrade za najboljše so  prispevali sponzorji letošnje prireditve katerim se Turistično društvo Železniki najlepše zahvaljuje.

Z ansamblom Grajski kvintet se je zapelo in  zaplesalo na svidenje 54. prireditvi in že zaklicalo v pozdrav naslednjim, že 55. čipkarskim dnevom v Železnikih.

 

Besedilo in fotografije: PR Turistično društvo Železniki

 

 

 

 

 

Iskanje

Prijava

Na strani je 23 gostov in ni članov .

QR-Code dieser Seite

Cannot get SIXX3400 location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.