Poročilo dogodka 24 ur klekljanja in domačih obrti v Železnikih

Uspešno zaključena prireditev 24 ur klekljanja in domačih obrti v Železnikih

 

Člani Turističnega društva Železniki so letos že drugič organizirali vse bolj odmevno prireditev 24 ur klekljanja  in domačih obrti v Železnikih, ki se je odvijala od petka, 26.5.2017 od 19. ure do sobote, 27.5.2017 do 19. ure v  Kulturnem domu v Železnikih. 

Mojstrice in  mojstri klekljanja, kar 54 jih je bilo, so se  k punklju usedli ob 19. uri, nato pa so ob spremljavi kulturnega programa, ki so ga zasnovali otroci Folklorne skupine Osnovne šole Železniki, družina Jemc iz Škofje Loke,Harmonikarski orkester Železniki in France Čufar na orglicah začeli s  klekljarskim maratonom.

Sobota pa je bila poleg klekljanja na punklju Zamorec v znamenju starih ljudskih obrti, skozi cel dan so namreč potekali prikazi že pozabljenih obrti značilnih za Selško dolino: navijanje štren in trenje lanu, vrtanje lesenih cevi za vodo, čevljarska opravila, pletenje košar in izdelava predpražnikov iz koruznega ličja, igranje starih družabnih iger, izdelava dražgoških kruhkov ter prikaz izdelave skrilnatih plošč. Svoje znanje klekljanja pa so prikazali tudi učenke  Čipkarske šole Železniki ter nekdanji učenec Blaž Frelih.  V Kulturnem domu so si prireditev ogledali številni  obiskovalci, med njimi tudi skupini turistov s Koroške in Dolenjske. Tudi 147. dan leta je v Kulturnem domu Železniki postregel s pestrim glasbenim programom, nastopali so namreč Francetovi orgličarji, Nejc Jemc s harmoniko in tamburico, ljudske pesmi pa so prepevali tudi obiskovalci v avli doma, kjer so si lahko postregli s kraškim pršutom in rujno kapljico.

Prireditev 24 ur klekljanja in domačih obrti v Železnikih  je obenem tudi napoved  prihajajočih 55. Čipkarskih dnevov v Železnikih, ki bodo potekali od 12.7. do 16.7. 2017.

TD Železniki

Galerija...

 

Iskanje

Prijava

Na strani je 99 gostov in ni članov .

QR-Code dieser Seite

Cannot get SIXX3400 location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.