O društvu

Predhodnika Turističnega društva Železniki sta bila Tujsko prometno društvo za Selško dolino, ki je bilo ustanovljeno leta 1933 in Turistično društvo za Selško dolino, ki je bilo ustanovljeno leta 1957. Pravni naslednik slednjega je leta 1961 postalo Turistično društvo Železniki.

Dve leti po ustanovitvi se je Jožetu Mohoriču porodila ideja: v Železnike je treba privabiti turiste in sicer tako, da se organizira prireditev, ki bo posvečena najbolj prepoznavnemu izdelku kraja - čipki. Zamisel se je uresničila in bila takoj odlično sprejeta. Kako močno so se Čipkarski dnevi zasidrali v tradicijo kraja pove dejstvo, da so bili od takrat izpeljani prav vsako leto.

Najbolj aktivni del društva so klekljarice, ki ohranjajo več kot stoletno tradicijo čipkarstva in skrbijo, da s kvalitetnimi čipkami ime našega mesta gre po vsem svetu. Sicer pa je delo društva, ki združuje 170 članov, osredotočeno predvsem na organiziranje tradicionalnih prireditev, kot so Luč v vodo, Andrejev sejem in največja prireditev Čipkarski dnevi.

Luč v vodo poteka na predvečer gregorjevega, to je 11. marca. Po julijanskem koledarju so na god sv. Gregorja praznovali prihod pomladi in ljudsko izročilo pravi, da se ta dan ženijo ptički. Luč v vodo pa so ljudje vrgli zato, ker so se veselili, da je bil od gregorjevega dan že toliko daljši, da jim pri delu ni bilo več treba uporabljati umetne svetlobe.

Andrejev sejem vsako leto pripravimo konec novembra, okoli sv. Andreja. Na stojnicah je mogoče kupiti izdelke domače obrti, domač kruh in pecivo, sir, med in medene izdelke, predstavijo se MEPI, Župnijska Karitas in Pihalni orkester Alples. Na semanji dan je že pregovorno mraz, zato prijajo tudi pečeni kostanj, kuhano vino in čaj.

Čipkarski dnevi od leta 1963 potekajo neprekinjeno. V dobrem tednu dni potekajo različne kulturne, etnološke, športne in zabavne prireditve, vrhunec praznovanj pa je tretjo nedeljo v juliju, ko se na tekmovanju v klekljanju pomerijo klekljarice z vse Slovenije. Izredno zanimiv pa je tudi klekljarski sprevod, ki poteka od Češnjice do plavža v spremstvu konjenikov in pihalnih orkestrov z mažoretkami.

Pod okriljem Turistične zveze Slovenije vsako leto vodimo tudi akcijo Moja dežela lepa in gostoljubna, katere poslanstvo je, da spodbuja urejeno in gostoljubno okolje, ki sta pogoj za razvoj turizma.

Iskanje

Prijava

Na strani je 266 gostov in ni članov .

QR-Code dieser Seite

Cannot get SIXX3400 location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.