Klekljarske novice 4/2014

ČIPKA, KI JE NASTAJALA SKORAJ 100 LET

 

Skoraj stoletje je nastajala čipka življenja Antonije Thaler. Vanjo je vklekljano otroško navdušenje, ko je kot majhna deklica obiskovala Čipkarsko šolo v Železnikih, mladostno hrepenenje, ko je kot mladenka narisala poročno obleko za špansko princeso, ponos, ko je na svetovni razstavi v Parizu s svojo čipko osvojila zlato medaljo, ustvarjalnost, ki jo vtkala v vsa svoja čipkarska dela, zlasti pa številne vzorce za čipke, ki jih je ustvarila kot risarka vzorcev v podjetju DOM Ljubljana. Letos bi napolnila 100 let, a se je nitka njenega življenja žal pretrgala. Za vedno pa bo živela v lepoti čipk, ki jim je posvetila svoje življenje.

 

 

ČIPKEA d.o.o. – »Kjer je čipka doma«

 

V Mariboru s svojim delovanjem pričenja mlado, inovativno čipkarsko podjetje ČIPKEA d.o.o. Njegova prva javna predstavitev bo na 8. mednarodnem sejmu učnih podjetij, ki bo v sredo, 19. marca 2014, v dvorani Golovec na Dečkovi cesti 1 v Celju, s pričetkom ob 10. uri. Seveda ne gre za pravo, ampak učno podjetje, ki so ga v okviru predmeta Trženje in menedžment »ustanovili« dijaki Srednje ekonomske šole Maribor pod vodstvom profesorice Lucije Lešnjak. V projektu so obdelali celoten proces ustanovitve in delovanja čipkarskega podjetja, zato bo njihova predstavitev morda zanimiva tudi za tiste, ki se s trženjem čipke ukvarjate »zares« ali pa o tem razmišljate. Prisrčno vabljeni na predstavitev in vzpodbujanje mladih čipkarskih ekonomistov!

 

 

 

MAJICE Z ODTISOM ČIPKE

 

Dijakinje in dijaki  Srednje ekonomske šole Maribor bodo na svoji predstavitvi v Celju nosili majice z odtisom čipke, ki jih lahko vidite na spodnjih fotografijah. Kvalitetne majice iz 100 % bombaža, debeline 155g/m2,  so rahlo oprijetega kroja, dobavljive v velikostih S, M, L, XL in XXL in v spodnjih barvah. Naročiti je mogoče tudi majice neoprijetega kroja in otroške majice. Če bi takšno majico želel imeti tudi vi, mi najkasneje do torka, 11. 3. 2014 zvečer, na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.sporočite kroj, velikost in barvo. Cena posamezne majice je 10 EUR, oz. 11 EUR z dostavo po pošti. Čipka na majici je narejena po starem slovenskem vzorcu neznanega avtorja in je delo mojstrice klekljanja Marije Koblar iz Železnikov.