56. Čipkarski dnevi v Železnikih so se uspešno zaključili

S klekljarskim tekmovanjem so se zaključili 56. Čipkarski dnevi v Železnikih

S klekljarskim tekmovanjem, v katerem je sodelovalo 58 klekljaric in klekljarjev, ter zabavo z ansamblom Raubarji, so se zaključili  tradicionalni, že 56. Čipkarski dnevi v Železnikih.Zadnji festivalski dan se je začel z mašo za klekljarice in turistične delavce v cerkvi sv. Antona Puščavnika, raznolikim kulturnim programom, ki so ga oblikovali učenci in učitelji Glasbene šole Škofja Loka na različnih lokacijah v starem delu Železnikov, klekljanja na prostem in živahnim sejemskim utripom pred plavžem. Letos so se na glavnem odru pred plavžem prvič predstavile tudi plesne in folklorne skupine, Pihalni orkester Alples Železniki  je naznanil začetek  vseslovenskega  tekmovanja otrok in odraslih v klekljanju, sledila pa zabava z ansamblom Raubarji. Organizator, Turistično društvo Železniki, ocenjuje, da se je v petih dneh najstarejše etnološke prireditve v Selški dolini v Železnike zgrnilo okoli 6000 obiskovalcev, v vsakem primeru pa lahko rečemo, da je letošnje čipkarske dneve, ki so se začeli s slavnostno otvoritvijo in nagovorom župana mag. Antona Luznarja, predsednika Turističnega društva Tomaža Weiffenbacha in slavnostnim govornikom dr. Janezem Bogatajem ter  odprtjem razstav v Kulturnem domu Železniki, v Galeriji muzeja Železniki in v Špendalovi hiši obiskalo resnično veliko ljudi, kar gre pripisati bogatemu kulturnemu in spremljevalnemu programu, v katerem je lahko vsak našel kaj zase.

V petih dneh je bila na prireditvi rdeča nit dogajanja klekljarska dediščina, za katero je Občina Železniki v sklopu evropskega programa Evropa za državljane že drugič uspela pridobiti sredstva za projekt Citizens4Europe EVROPSKE MIGRACIJE: NAŠA SKUPNA PRETEKLOST ZA BOLJŠI RAZVOJ V PRIHODNOSTI.  Zahvala gre vodji projekta mag. Andreji Ravnihar Megušar, ki je uspela pridobiti evropska sredstva ter v Boncljevi hiši pripraviti Mednarodno strokovno konferenco »Dediščina preteklosti je naša skupna prihodnost«, na kateri so sodelovali predsednik uprave Domel Holding d.d. mag. Matjaž Čemažar, višja znanstvena sodelavka na Znanstveno raziskovalnem središču v Kopru izr. prof. dr. Dragica Čeč, direktor Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Jernej Hudolin, župan Občine Lepoglava Marijan Škvarić,neprofitna Katoliška organizacija Renovabis iz nemškega Freisinga Christiana Hagele, Mladinska organizacija Sonce-Biseri iz makedonskega Skopja ravnateljica Andreja Snoj, občina Dolenjske toplice, Društvo Kočevarjev staroselcev Alojzij Pavel Florjančič ter Marija Gasser iz občine Železniki.

 Že v sredo je v Kulturnem domu Železniki v organizaciji Javnega zavoda Ratitovec potekal Muzejski večer z naslovom S trebuhom za kruhom, kjer sta predavala Zdenka Torkar Tahir in Aljaž Pogačnik, v četrtek je Čipkarska šola Železniki pripravila dogodek »Klekljamo malo drugače«, v petek se je v organizaciji Športnega društva Omikron plus začel 5. Rally Železniki, zvečer pa je v Športni dvorani Železniki potekala Slavnostna akademija ob občinskem prazniku s podelitvijo priznanj Občine Železniki. Sobotno popoldne se je začelo z že tradicionalno nogometno tekmo v Njivici med ledik in oženjenimi, zmagali so slednji z rezultatom 6:4, nadaljevalo pa z otroškim živžavom, predstavitvijo starega ljudskega običaja »pobiranje kranceljnov«, nastopi harmonikašev in pihalnim orkestrom, ter noro zabavo s Tanjo Žagar.  

V starem delu Železnikov so zadnji dan etnološke prireditve zaznamovali glasba, ples in vseslovensko klekljarsko tekmovanje otrok in odraslih. Tekmovali so v treh kategorijah, od prvega do petega razreda, od šestega do devetega razreda in kategorija odrasli. Letos se je organizator odločil, da podelijo tudi nagrade za najboljšo domačo klekljarico po kategorijah.  V skupini odraslih je slavila gospa Marjeta Adam iz Logatca, najboljša domača klekljarica pa je bila Špela Bernard iz Zalega Loga. V kategoriji otrok od prvega do petega razreda je zmaga pripadala Evi Grmek iz Čipkarske šole Idrija, oddelek Col, najboljša domačinka pa je bila Eva Demšar iz Čipkarske šole Železniki. V kategoriji otrok od šestega do devetega razreda  je slavila Nina Čenčič iz Čipkarske šole Železniki in s tem bila tudi najboljša domača klekljarica.Za letošnje 56. Čipkarske dneve v Železnikih pa so se potrudili tudi v podjetju Domel, saj so za namen tradicije klekljanja izdelali štiri profesionalne strojčke za navijanje klekeljnov in z njimi obdarili najboljšo domačinko, Turistično društvo Železniki, Javni zavod Ratitovec in Čipkarsko šolo Železniki. Avtor strojčka je domačin Ludvik Benedičič, podelila pa sta jih predsednik uprave Domel Holding mag. Matjaž Čemažar in vodja marketinga Romana Lotrič. Priznanja najboljšim so podelili župan Občine Železniki mag. Anton Luznar, predsednik Turističnega društva Železniki Tomaž Weiffenbach, vodja Čipkarske šole Železniki Irena Benedičič ter Vita Dolenc.

Turistično društvo Železniki

Iskanje

Prijava

Na strani je 43 gostov in ni članov .

QR-Code dieser Seite

Cannot get SIXX3400 location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.