Klekljarske novice 4/2014

ČIPKA, KI JE NASTAJALA SKORAJ 100 LET

 

Skoraj stoletje je nastajala čipka življenja Antonije Thaler. Vanjo je vklekljano otroško navdušenje, ko je kot majhna deklica obiskovala Čipkarsko šolo v Železnikih, mladostno hrepenenje, ko je kot mladenka narisala poročno obleko za špansko princeso, ponos, ko je na svetovni razstavi v Parizu s svojo čipko osvojila zlato medaljo, ustvarjalnost, ki jo vtkala v vsa svoja čipkarska dela, zlasti pa številne vzorce za čipke, ki jih je ustvarila kot risarka vzorcev v podjetju DOM Ljubljana. Letos bi napolnila 100 let, a se je nitka njenega življenja žal pretrgala. Za vedno pa bo živela v lepoti čipk, ki jim je posvetila svoje življenje.

 

 

ČIPKEA d.o.o. – »Kjer je čipka doma«

 

V Mariboru s svojim delovanjem pričenja mlado, inovativno čipkarsko podjetje ČIPKEA d.o.o. Njegova prva javna predstavitev bo na 8. mednarodnem sejmu učnih podjetij, ki bo v sredo, 19. marca 2014, v dvorani Golovec na Dečkovi cesti 1 v Celju, s pričetkom ob 10. uri. Seveda ne gre za pravo, ampak učno podjetje, ki so ga v okviru predmeta Trženje in menedžment »ustanovili« dijaki Srednje ekonomske šole Maribor pod vodstvom profesorice Lucije Lešnjak. V projektu so obdelali celoten proces ustanovitve in delovanja čipkarskega podjetja, zato bo njihova predstavitev morda zanimiva tudi za tiste, ki se s trženjem čipke ukvarjate »zares« ali pa o tem razmišljate. Prisrčno vabljeni na predstavitev in vzpodbujanje mladih čipkarskih ekonomistov!

 

 

 

MAJICE Z ODTISOM ČIPKE

 

Dijakinje in dijaki  Srednje ekonomske šole Maribor bodo na svoji predstavitvi v Celju nosili majice z odtisom čipke, ki jih lahko vidite na spodnjih fotografijah. Kvalitetne majice iz 100 % bombaža, debeline 155g/m2,  so rahlo oprijetega kroja, dobavljive v velikostih S, M, L, XL in XXL in v spodnjih barvah. Naročiti je mogoče tudi majice neoprijetega kroja in otroške majice. Če bi takšno majico želel imeti tudi vi, mi najkasneje do torka, 11. 3. 2014 zvečer, na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.sporočite kroj, velikost in barvo. Cena posamezne majice je 10 EUR, oz. 11 EUR z dostavo po pošti. Čipka na majici je narejena po starem slovenskem vzorcu neznanega avtorja in je delo mojstrice klekljanja Marije Koblar iz Železnikov.

LaceSpace – prostor za čipke

Pozdravljeni,

 

v Ljubljani vzpostavljamo platformo za »čipkarske zadeve« imenovano LaceSpace – prostor za čipke. Njen del bodo tudi LaceSpace novice – elektronske novice s področja čipkarstva. V njih bomo objavljali vabila, novice in informacije o čipkarskih prireditvah, razstavah, tečajih, delavnicah, natečajih, strokovnih izletih, čipkarski literaturi in še čem s področja čipkarstva doma in po svetu. Veseli bomo tudi vaših informacij s tega področja, ki nam jih pošljite na e-naslov:Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. Na isti naslov nam lahko sporočite tudi, če novic ne želite prejemati.

 

Hvaležni vam bomo, če informacijo o novicah posredujete vsem, ki bi jih utegnila zanimati.

 

Z lepimi pozdravi,

 

Afrodita Hebar Kljun

članica upravnega odbora OIDFA za Slovenijo

in predsednica organizacijskega odbora kongresa

Klekljarske delavnice polpremet različni listki

Turistično društvo Železniki organizira klekljarske delavnice na temo polpremet in različni listki.Klekljarska delavnica je namenjena tistim klekljaricam, ki želijo izpopolniti svoje znanje in se naučiti pravilne izdelave polpremeta, prehodov iz risa v polpremet in obratno ter pravilne izdelave različnih listkov iz risa in polpremeta. Več na povezavi KLEKLJARSKE DELAVNICE 2014

 

TD Železniki

 

RAZSTAVA »ČIPKA« V ČRNOMLJU


Na povabilo Turistično informacijskega centra iz Črnomlja smo v Turističnem društvu pripravili razstavo najlepših čipk naših klekljaric, ki smo jo postavili v stari »Primožičevi hiši« v Črnomlju in jo odprli 3. decembra 2013. Za razstavo smo izbrali najlepše unikatne čipke iz naše zakladnice. Poudarek razstave je na zaščiteni blagovni znamki »ČIPKA DEŽELE KRANJSKE«. Na ogled so tudi čipke, ki imajo svojo uporabno vrednost. Na ogled smo postavili tudi najbolj žlahtna priznanja Turističnega društva v bogati 50 - letni zgodovini. Veseli smo, da je bila razstava ob otvoritvi obiskovalcem všeč in bo vsem ljubiteljem čipk od blizu in daleč na ogled do začetka januarja 2014.

Avtor: Marija Plešec

 


 

Nova knjiga Prekrižat-posukat-posukat-predet

Izšla je nova knjiga "klekljarske" pisateljice Tončke Stanonik z naslovom Prekrižat-posukat-posukat-predet. Vam zveni znano? V knjigi je izbor iz avtoričinih že objavljenih del, ki jim je dodala nekaj novih črtic in svoje besedno izražanje nadgradila s fotografijami čipk, ki jih je sama sklekljala. Knjiga bo prijetno branje za dolge zimske večere in primerno darilo za prihajajoče praznike. Več o njej in možnostih njenega nakupa lahko izveste v pripeti datoteki.

 

Priponka...

 

Nova prodajna mesta:

 

Knjigo lahko naročite na naslovu: PEGAZ INTERNATIONAL, Aljaževa 10, 1000 Ljubljana, na e-naslovu: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., neposredno pri avtorici: po telefonu: 01/ 281 12 34, mobilnem telefonu: 031/ 283 151, na e-naslovu: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali jo poiščete v eni od trgovin s spodnjega seznama.

 

V LJUBLJANI:  

Knjigarna Azil na ZRC SAZU

Novi trg 2, 1000 Ljubljana

Telefon: 01/ 470 64 75

E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Delovni čas:       od ponedeljka do petka od 10. do 20. ure in

v soboto od 10. do 14. ure.

                                     

V ŠKOFJI LOKI:

Rokodelski center DUO
Mestni trg 34

4220 Škofja Loka

Telefon: 04/ 511 24 60
E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Delovni čas:       od torka do petka: od 9. do 18. ure in

v soboto: od 9. do 13. ure.

 

V IDRIJI:

Trgovina Čipkarnica

Čipkarska šola Idrija

Prelovčeva ulica 2

5280 Idrija

Telefon: 05/ 907 53 14

E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Delovni čas:       v ponedeljek, torek, četrtek in petek:  od 9. do 12. ure in

v sredo: od 9. do 17. ure.

 

V ŽIREH:  

Market M Sora

Loška cesta 32

4226 Žiri

Telefon: 04/ 519 19 62

E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Delovni čas:       od ponedeljka do petka: od 8. do 19. ure in

v soboto: od 9. do 13. ure.

 

 

Trafika Kocka

Loška cesta 5

4226 Žiri

Telefon: 04/ 510 62 20

Delovni čas:       od ponedeljka do petka: od 7. do 12. ure in od 14. do 18. ure ter

v soboto: od 8. do 12. ure.

 

Prodajalna Marjan

Loška cesta 1

4226 Žiri

Telefon: 04/ 510 60 60

E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Delovni čas:       od ponedeljka do petka: od 7. do 19. ure in

v soboto: od 7. do 13. ure.

 

Seljak

Dobračevska ulica 44

4226 Žiri

Mobilni telefon: 031/ 512 538


 

Iskanje

Na strani je 67 gostov in ni članov .

Cannot get SIXX3400 location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.