Prireditev Čipkarski dnevi 2014 so omogočili

 • alples.jpg
 • alpmetal.jpg
 • domel.jpg
 • dsv.jpg
 • gorenjskiglas.jpg
 • hudelja.jpg
 • IfeelSlo.jpg
 • jzr.jpg
 • kalish.jpg
 • kszelezniki.jpg
 • LZSelskaDolina.jpg
 • marin.jpg
 • menza.jpg
 • obcinaZelezniki.jpg
 • obrtnik.jpg
 • philips.jpg
 • radiosora.jpg
 • sh_jpg.JPG
 • sls.jpg
 • tops.jpg

 

Čipka dežele kranjske

 

Ni naš namen, da se spuščamo v to, od kod čipka pravzaprav izvira, niti v tem kontekstu ni najbolj pomembno, kdaj in od kod je čipka prišla v slovenski prostor. Mogoče pa je vseeno zanimivo omeniti, da za področje, ki je predmet našega zanimanja, obstajata dve varianti: iz Benetk, ali pa iz nemško govorečih dežel. Glede na to ....

Več ...

Čipka v Železnikih

Čipke so že od nekdaj veljale za vrhunec spretnosti ročnih del. Klekljane čipke nam ne govorijo zgolj o lepoti in mojstrstvu, ki ju je z izredno spretnostjo svojih rok prelil-a v izdelek klekljar-ica.

Ko govorimo o začetkih čipkarstva v Sloveniji, smo vedno nekoliko v zadregi, saj so nam dejanski pisni viri za to dejavnost pri nas na voljo šele od Valvazorja dalje. V svoji knjigi Slava ...

 

Več ...

Zanimivosti kraja

Znamenitosti V starem slikovitem naselju Racovnik se nahajajo rojstna hiša planinskega pisatelja Janka Mlakarja, ki je planinaril skupaj z Jakobom Aljažem, Prešernovega prijatelja Blaža Crobatha in priznanega rojaka, enega vodilnih razumnikov sodobne slovenske zgodovine, prof. dr. Franceta Koblarja. Znamenite so ...

Več ...

Čipkarski dnevi

 

Ena najstarejših turističnih prireditev, ki se vedno začenja v tednu pred 3. nedeljo v juliju v državi ohranja tradicijo klekljanja in predstavlja umetnost čipk. Za ohranjanje klekljanja skrbijo s klekljarsko šolo, v katero je vključenih preko sto osnovnošolcev. S srečanji in tečaji pa klekljarice svoje znanje prenašajo tudi na druge navdušence umetnosti čipke.

 Več ...

 

 

odpiralni čas Odpiralni čas poslovalnice

in info točke

 

 

 

Četrtek

  9.00 - 13.00

Petek

  9.00 - 13.00
17.00 - 19.00

Sobota

  9.00 - 13.00

Nedelja

14.00 - 17.00

 

 

 

 

Predstavitev kraja

Železova ruda, les in hitro tekoča voda so bili razlog, da so freisinški posestniki v ta del doline povabili italijanske kovače iz Furlanije z nalogo pričeti z železarsko dejavnostjo, saj so že poznali modernejše načine taljenja rude v plavžih in predelave železa. Prva listina, ki govori o železarskih naseljencih izvira iz leta 1348.

Več ...

 
 
 
 

56. čipkarski dnevi v Železnikih - PROGRAM

24 ur KLEKLJANJA IN DOMAČIH OBRTI V ŽELEZNIKIH

Turistično društvo Železniki letos že tretjič organizira 24 ur klekljanja  in domačih obrti v Železnikih, ki se bo odvijala od petka, 1.junija 2018 od 19. ure do sobote, 2. junija 2018 do 19. ure v  Kulturnem domu v Železnikih, Trnje 39.

 

Kaj se bo dogajalo?

24 ur bodo mojstrice in  mojstri klekljanja iz Slovenije neprekinjeno klekljali na punklju, na razstavi pa bosta tudi čipki, ki so jo ustvarile klekljarice in kleklarji na prvih dveh tovrstnih prireditvah. S klekljanjem bodo pričeli ob 19. uri, spremljevalni kulturni program pa bo sooblikoval Harmonikarski orkester Železniki. Na prireditvi  bo na voljo tudi punkelj Zamorec, možen bo nakup klekljarskega pribora, čipk in spominkov, dražgoških kruhkov, pletenih košar, košev, predpražnikov iz koruznega ličja, zanimivo in poučno vsebino pa bo ponudil spremljajoči program v soboto, saj bodo od 9.ure dalje  potekali prikazi starih ljudskih obrti: tkanje in izdelava platna na statvah, predenje na kolovratu, navijanje štren in trenje lanu, vrtanje lesenih cevi za vodo, čevljarska opravila, pletenje košar in izdelava predpražnikov iz koruznega ličja, igranje starih družabnih iger, izdelava dražgoških kruhkov, prikaz izdelave skrilnatih plošč, od 10. do 12. ure pa bodo klekljali učenke in učenci Čipkarske šole Železniki.

Turistično društvo Železniki vsem omogoča 24 urni brezplačni prevoz na prireditev in s prireditve na območju Selške doline.

Po koncu 24 urnega klekljanja bo čipka z navedbo vseh sodelujočih klekljaric in klekljarjev na ogled na 56. Čipkarskih dnevih v Železnikih, ki bodo potekali od 27. junija do 1. julija 2018.

Vabljeni!

Za vse dodatne informacije smo vam na voljo na spodnjem kontaktu.

Se vidimo.

Tomaž Weiffenbach, 031 876 535, Turistično društvo Železniki

 

56. čipkarski dnevi v Železnikih

»Pejmo kovtre šivat« v Železn'ke

V letu Evropske kulturne dediščine bodo v Železnikih na velikonočni ponedeljek,  2. aprila ob 15. uri obudili že pozabljen ljudski običaj »kovtre šivat«.

O plesni igri iz Železnikov imamo prve podatke v reviji »Šolski prijatelj« iz daljnega leta 1854, kjer  Josip Levičnik piše o igrah na velikonočni ponedeljek. Kovtre so šival na ta dan po cesti iz Železnikov do Češnjice, kjer se je zabava zaključila v gostilni. Tudi France Koblar je v knjigi »Moj obračun« opisal velikonočne navade, kot so pobiranje pirhov, trkanje, sekanje, prgelčanje, šivanje kovtrov, ki so pomenile konec postnih dni.

Letos pa so se v Turističnem društvu Železniki in Kulturnem društvu France Koblar odločili, da oživijo ta ljudski običaj, ker je pomemben za identiteto kraja, ključno pa je, da ples zaživi.  In če zaživi  na tak dan, kot je živel v preteklosti, je to posebna vrednost, nenazadnje tudi za turistični razvoj in prepoznavnost kraja.

Kovtre šivat imenujejo kot mostno igro, poseben ples, ki so ga plesali domačini v parih v času med obema vojnama in tudi po drugi svetovni vojni. Igra oziroma ples gre nekako tako, da se ljudje postavijo v pare, stojijo drug ob drugem, tvorijo kolono in z rokami tvorijo most. Posebnost za Železnike je ta, da ob izvajanju plesa ni bilo glasbene spremljave in da se je ples odvijal na velikonočni ponedeljek.

Plesna igra most ali KOVTRE ŠIVAT je bila razširjena po vsej Sloveniji in ni slovenska posebnost, razširjenost plesne igre v širšem evropskem prostoru dokazuje, da njene korenine segajo v indoevropsko plast. Nekateri vidijo v njej simbol prehajanja ali vedno obnavljajočega se življenja in tudi simbol mitološkega mostu z onostranstvom, drugim pa je igra ostanek starodavnih obredov pri graditvi mostov.

»Kovtre šivat« bodo začeli na dveh lokacijah. Ena skupina plesalcev bo pričela pred plavžem, druga pa na Češnjici. Skupini se bosta združili na Racovniku in od tam do cerkve sv. Antona skupaj šivali kovtre. Po napovedih naj bi sodelovalo okoli 100 plesnih parov, zaključek pa bo na »plac« pred cerkvijo, kjer bo poskrbljeno za druženje in veselje z ansamblom Kvartet za 5.

V Turističnem društvu Železniki in KUD-u France Koblar si želijo, da bi ljudsko izročilo ostalo med nami in da bi ga imeli priložnost spoznati, zato vas vabijo, da se jim pridružite v ponedeljek, 2. aprila ob 15. uri pred plavžem v Železnikih.

Za vse informacije je na voljo Tomaž Weiffenbach na tel. številki 031 876 535.

Turistično društvo Železniki

(avtor fotografije: Marjan Demšar)

 

 

 

 

 

23. Andrejev sejem

Iskanje

Prijava

Na strani je 335 gostov in ni članov .

QR-Code dieser Seite
Večino sončno

22°C

Železniki

Večino sončno
Vlažnost: 69%
Veter: V s hitrostjo 17.70 km/h
Sreda
Delno oblačno
22°C / 30°C
Četrtek
Večino sončno
21°C / 31°C
Petek
Nevihta
19°C / 25°C