Prireditev Čipkarski dnevi 2014 so omogočili

 • alples.jpg
 • alpmetal.jpg
 • domel.jpg
 • dsv.jpg
 • gorenjskiglas.jpg
 • hudelja.jpg
 • IfeelSlo.jpg
 • jzr.jpg
 • kalish.jpg
 • kszelezniki.jpg
 • LZSelskaDolina.jpg
 • marin.jpg
 • menza.jpg
 • obcinaZelezniki.jpg
 • obrtnik.jpg
 • philips.jpg
 • radiosora.jpg
 • sh_jpg.JPG
 • sls.jpg
 • tops.jpg

 

Čipka dežele kranjske

 

Ni naš namen, da se spuščamo v to, od kod čipka pravzaprav izvira, niti v tem kontekstu ni najbolj pomembno, kdaj in od kod je čipka prišla v slovenski prostor. Mogoče pa je vseeno zanimivo omeniti, da za področje, ki je predmet našega zanimanja, obstajata dve varianti: iz Benetk, ali pa iz nemško govorečih dežel. Glede na to ....

Več ...

Čipka v Železnikih

Čipke so že od nekdaj veljale za vrhunec spretnosti ročnih del. Klekljane čipke nam ne govorijo zgolj o lepoti in mojstrstvu, ki ju je z izredno spretnostjo svojih rok prelil-a v izdelek klekljar-ica.

Ko govorimo o začetkih čipkarstva v Sloveniji, smo vedno nekoliko v zadregi, saj so nam dejanski pisni viri za to dejavnost pri nas na voljo šele od Valvazorja dalje. V svoji knjigi Slava ...

 

Več ...

Zanimivosti kraja

Znamenitosti V starem slikovitem naselju Racovnik se nahajajo rojstna hiša planinskega pisatelja Janka Mlakarja, ki je planinaril skupaj z Jakobom Aljažem, Prešernovega prijatelja Blaža Crobatha in priznanega rojaka, enega vodilnih razumnikov sodobne slovenske zgodovine, prof. dr. Franceta Koblarja. Znamenite so ...

Več ...

Čipkarski dnevi

 

Ena najstarejših turističnih prireditev, ki se vedno začenja v tednu pred 3. nedeljo v juliju v državi ohranja tradicijo klekljanja in predstavlja umetnost čipk. Za ohranjanje klekljanja skrbijo s klekljarsko šolo, v katero je vključenih preko sto osnovnošolcev. S srečanji in tečaji pa klekljarice svoje znanje prenašajo tudi na druge navdušence umetnosti čipke.

 Več ...

 

 

odpiralni čas Odpiralni čas poslovalnice

in info točke

 

 

 

Četrtek

  9.00 - 13.00

Petek

  9.00 - 13.00
17.00 - 19.00

Sobota

  9.00 - 13.00

Nedelja

14.00 - 17.00

 

 

 

 

Predstavitev kraja

Železova ruda, les in hitro tekoča voda so bili razlog, da so freisinški posestniki v ta del doline povabili italijanske kovače iz Furlanije z nalogo pričeti z železarsko dejavnostjo, saj so že poznali modernejše načine taljenja rude v plavžih in predelave železa. Prva listina, ki govori o železarskih naseljencih izvira iz leta 1348.

Več ...

 
 
 
 

Festival cvetnonedeljskih butar

27. Andrejev sejem

61.Čipkarski dnevi v Železnikih - Otvoritev

61.Čipkarski dnevi v Železnikih

Pred nami so 61. čipkarski dnevi v Železnikih

Med četrtkom in nedeljo, 29. junijem in 2. julijem, se bodo v Železnikih odvijali 61. čipkarski dnevi,  ki veljajo za eno najstarejših prireditev v Sloveniji in enega največjih etnoloških dogodkov v Selški dolini.

Dogajanje s pestrim programom klekljarskih razstav, glasbenih nastopov, ustvarjalnih delavnic za otroke, sejma, veselic  ter klekljarskega tekmovanja vsako leto gosti večje število obiskovalcev. Najbolj odmevno ostaja nedeljsko tekmovanje v klekljanju za odrasle na trgu pred plavžem, ko se zberejo klekljarice in tekmujejo v izdelavi vzorčka s svojim bogatim znanjem klekljanja, nato pa tradicionalno sledi veselica, tokrat  z Ansamblom Jureta Zajca.   Vstop na dogodke je prost.

V kraju pod Ratitovcem, v Železnikih bodo konec tedna predstavljali vseslovensko in tudi tujo tradicijo klekljanja, združeno z etnologijo in zabavo. Čipkarski dnevi štiri dni na različnih lokacijah v središču Železnikov ponujajo paleto različnih, med seboj povezanih samostojnih dogodkov, pravo poslastico za navdušence klekljanja nad slovensko in tudi tujo kulturno dediščino. Program je znova zastavljen z najrazličnejšimi skupinami in posamezniki, ki ohranjajo, prenašajo in razvijajo kulturno dediščino: pevska in godbena skupina, razstavljavci, domači obrtniki in še marsikdo.

Manjkale ne bodo niti ustvarjalne delavnice za otroke, že tradicionalno se bodo v nedeljo predstavili ponudniki umetniških izdelkov in izdelkov domače obrti, kulinarične divjačinske dobrote pa bodo v pokušino na dvorišču lovskega doma v Železnikih.

Več o programu najdete na FB strani TD Železniki ali www.td-zelezniki.si

 

Za vse informacije vam je na voljo Tomaž Weiffenbach na tel. 031 876 535

 

Prisrčno vabljeni.

 

 

 

Šivanje kovtrov

 

 

»Kovtre bomo šival v Železn’kih«

 

V Železnikih bodo na velikonočni ponedeljek, 10. aprila ob 15. uri obudili že pozabljen ljudski običaj »kovtre šivat«.

 

O plesni igri iz Železnikov imamo prve podatke v reviji »Šolski prijatelj« iz daljnega leta 1854, kjer  Josip Levičnik piše o igrah na velikonočni ponedeljek. Kovtre so šival na ta dan po cesti iz Železnikov do Češnjice, kjer se je zabava zaključila v gostilni. Tudi France Koblar je v knjigi »Moj obračun« opisal velikonočne navade, kot so pobiranje pirhov, trkanje, sekanje, prgelčanje, šivanje kovtrov, ki so pomenile konec postnih dni.

 

Tudi letos, po petih letih prve oživitve tega ljudskega običaja so se v Turističnem društvu Železniki in Kulturno umetniškem društvu France Koblar odločili, da zopet oživijo ta običaj, ker je pomemben za identiteto kraja, ključno pa je, da ples zaživi.  In če zaživi  na tak dan, kot je živel v preteklosti, je to posebna vrednost, nenazadnje tudi za turistični razvoj in prepoznavnost kraja.

 

Kovtre šivat imenujejo kot mostno igro, poseben ples, ki so ga plesali domačini v parih v času med obema vojnama in tudi po drugi svetovni vojni. Igra oziroma ples gre nekako tako, da se ljudje postavijo v pare, stojijo drug ob drugem, tvorijo kolono in z rokami tvorijo most. Posebnost za Železnike je ta, da ob izvajanju plesa ni bilo glasbene spremljave in da se je ples odvijal na prostem.

 

»Kovtre šivat« bodo začeli na dveh lokacijah. Ena skupina plesalcev bo pričela pred plavžem, druga pa na Češnjici. Skupini se bosta združili na Racovniku in od tam vse do kulturnega doma skupaj šivali kovtre. Po napovedih naj bi letos sodelovalo okoli 120 plesnih parov, zaključek pa bo v Kulturnem domu Železniki, kjer bo poskrbljeno za druženje in veselje z ansamblom Gregorja Kobala.

 

Soorganizatorji v Turističnem društvu Železniki, v KUD-u France Koblar in v Prostovoljskem gasilskem društvu Železniki si želijo, da bi ljudsko izročilo ostalo med nami in da bi ga imeli priložnost spoznati, zato vas vabijo, da se jim pridružite v ponedeljek, 10. aprila ob 15. uri na Češnjici ali pred plavžem v Železnikih.

 

Za vse informacije je na voljo Tomaž Weiffenbach na tel. številki 031 876 535.

 

Turistično društvo Železniki

(avtor fotografije: Andrej Tarfila)

Iskanje

Prijava

Na strani je 15 gostov in ni članov .

QR-Code dieser Seite

Cannot get SIXX3400 location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.