Čipka v Železnikih

Čipke so že od nekdaj veljale za vrhunec spretnosti ročnih del. Klekljane čipke nam ne govorijo zgolj o lepoti in mojstrstvu, ki ju je z izredno spretnostjo svojih rok prelil-a v izdelek klekljar-ica.

Ko govorimo o začetkih čipkarstva v Sloveniji, smo vedno nekoliko v zadregi, saj so nam dejanski pisni viri za to dejavnost pri nas na voljo šele od Valvazorja dalje. V svoji knjigi Slava vojvodine Kranjske iz leta 1669 je zapisal, da »izdelujejo v Ljubljani mnogovrstne nizozemske in beneške čipke, ki jih prekupčevalci s čipkami širom raznašajo«. Naslednji dokument iz leta 1696 govori o klekljanju v Idriji, kamor so podeželski kramarji prinašali živež v zameno za čipke.

V Železnikih naj bi po doslej znanih podatkih prvo znanje o izdelovanju čipk prinesla leta 1881 Štatorjeva Katra, ki je služila v Idriji. Najprej je klekljati naučila dve hčeri svojega novega gospodarja, ki je kmalu ugotovil, da se čipke dobro prodajajo. Da bi izboljšal kvaliteto in s tem tudi ceno čipk , je že leta 1887 pripeljal v Železnike čipkarsko učiteljico. Potem, ko se je nekaj deklet naučilo klekljati, so učile kar ena drugo. Kmalu v Železnikih in okolici skoraj ni bilo več mlade ženske, ki ne bi znala klekljati.

Ko je leta 1902 v nekdaj močnem železarskem mestu ugasnil zadnji plavž in je bila s tem železarska tradicija končana, so se številne družine preživljale v glavnem z izdelovanjem in prodajo čipk. Klekljali so praktično vsi: odrasle ženske, mlada dekleta, skoraj vsi otroci že od petega leta dalje, ter tudi starci in možje, ki so ostali v kraju.

Prva prava klekljarska šola je bila v Železnikih ustanovljena leta 1907. Čipkarsko šolo je redno obiskovalo 40 do 50 učenk starih med 5 in 15 let, vse do leta 1960, z dvema krajšima prekinitvama.

Po drugi svetovni vojni, pa so se z nastajanjem nove kovinske in lesne industrije, odprla za ženske mnoga bolje plačana delovna mesta, zato so klekljale le še ob prostem času. Tako se je kontinuiteta izdelovanja čipk močno skrčila, nikoli pa ni popolnoma zamrla. Za to je zaslužno tudi Turistično društvo, ki vse od leta 1963 organizira klekljarsko prireditev Čipkarski dnevi.

Vzpodbuda Turističnega društva ter ponovno ustanovljena čipkarska šola leta 1994, sta jamstvo, da klekljanje v Železnikih ne bo zamrlo, temveč bodo pod številnimi pridnimi prsti nastajale čudovite čipke še naprej.

 

Iskanje

Prijava

Na strani je 91 gostov in ni članov .

Cannot get SIXX3400 location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.