Zanimivosti kraja

 

 

 

V starem slikovitem naselju Racovnik se nahajajo rojstna hiša planinskega pisatelja Janka Mlakarja, ki je planinaril skupaj z Jakobom Aljažem, Prešernovega prijatelja Blaža Crobatha in priznanega rojaka, enega vodilnih razumnikov sodobne slovenske zgodovine, prof. dr. Franceta Koblarja. 

 

 

Znamenite so hiše mogočne fužinarske rodbine Globočnik in Egrov vrt, pa župnijska cerkev sv. Antona, zgrajena leta 1874, ki jo odlikujejo slikarske umetnine Janeza Wolfa.

cerkev sv. Frančiška

Plnada

Johanova grobnica

 

Pokopališka cerkev sv. Frančiška je bogata z baročno poslikano notranjostjo in znamenitimi obnovljenimi orglami iz leta 1852. V njeni neposredni bližini stoji tudi najstarejša hiša v Železnikih - imenovana »Plnada« ki je ime dobila po furlanskih fužinarjih iz Palmanove, izredna pa je tudi Johanova grobnica,ki je eden najlepših neogotskih spomenikov pri nas.


 

 

Dermotova hiša

Špendalova hiša

 

V neposredni bližini plavža sta Plavčeva in Boncljeva hiša, v prvi se nahaja Muzej z bogatimi zbirkami železarstva, sodarstva, oglarstva, žagarstva, čipkarstva, krovstva s skrilom, zbirka NOB in spominska soba akademika prof. dr. Franceta Koblarja. Boncljeva hiša pa je reprezentativen primer meščanske arhitekture v Železnikih.

V zgornjem delu Železnikov so tudi rojstna hiša Antona Dermote, Špendalova hiša, ki se je nekoč imenovala opalta, Bargeljnova hiša z znamenitim fasadnim pomolom in Merova hiša.

 

Iskanje

Prijava

Na strani je 42 gostov in ni članov .

Cannot get SIXX3400 location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.