Klekljarske novice 4/2014

ČIPKA, KI JE NASTAJALA SKORAJ 100 LET

 

Skoraj stoletje je nastajala čipka življenja Antonije Thaler. Vanjo je vklekljano otroško navdušenje, ko je kot majhna deklica obiskovala Čipkarsko šolo v Železnikih, mladostno hrepenenje, ko je kot mladenka narisala poročno obleko za špansko princeso, ponos, ko je na svetovni razstavi v Parizu s svojo čipko osvojila zlato medaljo, ustvarjalnost, ki jo vtkala v vsa svoja čipkarska dela, zlasti pa številne vzorce za čipke, ki jih je ustvarila kot risarka vzorcev v podjetju DOM Ljubljana. Letos bi napolnila 100 let, a se je nitka njenega življenja žal pretrgala. Za vedno pa bo živela v lepoti čipk, ki jim je posvetila svoje življenje.

 

 

ČIPKEA d.o.o. – »Kjer je čipka doma«

 

V Mariboru s svojim delovanjem pričenja mlado, inovativno čipkarsko podjetje ČIPKEA d.o.o. Njegova prva javna predstavitev bo na 8. mednarodnem sejmu učnih podjetij, ki bo v sredo, 19. marca 2014, v dvorani Golovec na Dečkovi cesti 1 v Celju, s pričetkom ob 10. uri. Seveda ne gre za pravo, ampak učno podjetje, ki so ga v okviru predmeta Trženje in menedžment »ustanovili« dijaki Srednje ekonomske šole Maribor pod vodstvom profesorice Lucije Lešnjak. V projektu so obdelali celoten proces ustanovitve in delovanja čipkarskega podjetja, zato bo njihova predstavitev morda zanimiva tudi za tiste, ki se s trženjem čipke ukvarjate »zares« ali pa o tem razmišljate. Prisrčno vabljeni na predstavitev in vzpodbujanje mladih čipkarskih ekonomistov!

 

 

 

MAJICE Z ODTISOM ČIPKE

 

Dijakinje in dijaki  Srednje ekonomske šole Maribor bodo na svoji predstavitvi v Celju nosili majice z odtisom čipke, ki jih lahko vidite na spodnjih fotografijah. Kvalitetne majice iz 100 % bombaža, debeline 155g/m2,  so rahlo oprijetega kroja, dobavljive v velikostih S, M, L, XL in XXL in v spodnjih barvah. Naročiti je mogoče tudi majice neoprijetega kroja in otroške majice. Če bi takšno majico želel imeti tudi vi, mi najkasneje do torka, 11. 3. 2014 zvečer, na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.sporočite kroj, velikost in barvo. Cena posamezne majice je 10 EUR, oz. 11 EUR z dostavo po pošti. Čipka na majici je narejena po starem slovenskem vzorcu neznanega avtorja in je delo mojstrice klekljanja Marije Koblar iz Železnikov.

Iskanje

Na strani je 82 gostov in ni članov .

Cannot get SIXX3400 location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.