Poročilo 55. Čipkarskih dni v Železnikih

55. Čipkarski dnevi v Železnikih so se uspešno zaključili

S klekljarskim tekmovanjem, v katerem je sodelovalo 53 klekljaric in klekljarjev, ter zabavo z ansamblom Slovenski zvoki, so se iztekli tradicionalni, že 55. Čipkarski dnevi v Železnikih, ki so bili tudi tokrat dobro obiskani.

Zadnji festivalski dan se je začel z mašo za klekljarice in turistične delavce v cerkvi sv. Antona Puščavnika, raznolikim kulturnim programom, ki so ga uprizorili lajnarji na različnih lokacijah v starem delu Železnikov, klekljanja na prostem in živahnim sejemskim utripom pred plavžem. Kot običajno je ob 14. uri od Češnjice do plavža krenil klekljarski sprevod, nato pa se je pred plavžem začelo vseslovensko tekmovanje otrok in odraslih v klekljanju, sledila pa zabava z ansamblom Slovenski zvoki.

Organizator, Turistično društvo Železniki, ocenjuje, da se je v petih dneh najstarejše etnološke prireditve v Selški dolini v Železnike zgrnilo okoli 4000 obiskovalcev, v vsakem primeru pa lahko rečemo, da je letošnje čipkarske dneve, ki so se začeli s slavnostno otvoritvijo in nagovorom župana mag. Antona Luznarja, predsednikom Turističnega društva Tomažem Weiffenbachom, pozdravom župana pobratene Občine Lepoglava Marijana Škvarića in odprtjem razstav v Kulturnem domu Železniki, v Galeriji muzeja Železniki, v Špendalovi hiši, v starem delu mesta na oknih hiš obiskalo resnično veliko ljudi, kar gre pripisati bogatemu kulturnemu in spremljevalnemu programu, v katerem jo lahko vsak našel kaj zase.

V petih dneh je bila v Železnikih rdeča nit dogajanja klekljarska dediščina, za katero je Občina Železniki v sklopu Evropskega projekta Europe2gether – Starejši z mladimi: pomen zgodovinske dediščine za razvoj evropskega podeželja, uspela pridobiti sredstva, za kar gre zahvala mag. Andreji Ravnihar Megušar, ki je bila tudi vodja projekta, v času čipkarskih dnevov so se namreč zvrstila različna predavanja, referati in okrogle mize. Že v sredo je tekla beseda na temo: Klekljanje – ekonomski in neekonomski kapital Selške doline, v četrtek je Čipkarska šola Železniki pripravila dogodek »Klekljamo malo drugače«, v petek so se klekljarice na čelu z podžupanom Matejem Šubicem odpravile na strokovno ekskurzijo v Idrijo, v soboto pa je v Boncljevi hiši potekala Mednarodna konferenca na temo: Dediščina – naše bogastvo, kjer je tekla beseda o digitalnih zgodbah zgodovinskih mest, stavbni dediščini na Selškem, veličini del arhitekta Jožeta Plečnika, primeru vključevanja naravne kulturne dediščine Selške doline v turistično ponudbo, Deželi kozolcev, čipki iz Lepoglave, ki je na Unescovem seznamu nesnovne kulturne dediščine in Škofjeloškim pasijonom od Selc do Unesca. Sobotno popoldne se je začelo z že tradicionalno nogometno tekmo med oženjenimi in ledik, zmagali so slednji z rezultatom 5:2, nadaljevalo pa z otroškim živžavom, nastopi  pihalnih orkestrov, ter zabavo s skupinama 3=pjančki in Victory. Kot posebnost  večera pa je tenorist Janez Lotrič vsako polno uro zapel pesem Nočnega čuvaja.

V starem delu Železnikovso zadnji dan etnološke prireditve zadoneli ritmi narodnozabavne glasbe, ki so jo izvajali različni ansambli in godbe na pihala, zaplesale so članice Mažoretnega društva Železniki pod ritmi Pihalnega orkestra Alples Železniki, ter mažoretke iz Povirja, odvijala se je sejemska prodaja izdelkov domače in umetnostne obrti, zaigrali so lajnarji, klekljalo se je na različnih lokacijah po Železnikih, pri plavžu je potekal prikaz kovanja žebljev, po ulicah Železnikov se je vil klekljarski sprevod, vrhunec pa je bilo vseslovensko tekmovanje otrok in odraslih v klekljanju, ki so tekmovali v treh kategorijah. V skupini odraslih je slavila gospa Anica Lapanja iz Šebrelja, drugo mesto si je prislužila gospa Albina Štucin iz Spodnje Idrije, tretje mesto pa je osvojila gospa Anica Uršič iz Idrije. V kategoriji otrok od prvega do petega razreda je zmaga pripadala Tini Žgavc iz Čipkarske šole Idrija, oddelek Črni vrh, drugo mesto pa sta si delili Marija Rudolf iz Čipkarske šole Idrija, oddelek Črni vrh ter Glorija Mlinar iz Čipkarske šole Železniki. V kategoriji otrok od šestega do devetega razreda pa je slavil učenec Benjamin Jamšek iz Čipkarske šole Idrija, oddelek Črni vrh, drugo mesto je zasedla Nina Žgavec prav tako iz Čipkarske šole Idrija, oddelek Črni vrh, tretje mesto pa je pripadalo Agati Štraus iz Čipkarske šole Železniki. Priznanja najboljšim sta podelila župan Občine Železniki mag. Anton Luznar  in predsednik Turističnega društva Železniki Tomaž Weiffenbach. Slednji ni skrival navdušenja nad številčnim obiskom in se zahvalil celotni ekipi, ki je pet dni skrbela, da je prireditev uspela.

Besedilo: Turistično društvo Železniki

Fotografije: Sabina Romšak - Galerija

 

 

 

Iskanje

Prijava

Na strani je 25 gostov in ni članov .

QR-Code dieser Seite

Cannot get SIXX3400 location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.