PROGRAM 55. ČIPKARSKIH DNI

 

 

S klikom na povezavo PROGRAM 55. ČIPKARSKIH DNI ... se prikaže program.

 

 

V Železnikih bodo od srede, 12. do nedelje, 16. julija 2017, potekali tradicionalni, že 55. Čipkarski dnevi, ki bodo predstavili domačo dediščino Selške doline. Osrednji dogodek bo tradicionalni klekljarski sprevod od Češnjice do plavža, prireditev bodo zaznamovale razstave čipk v Kulturnem domu Železniki in Galeriji muzeja Železniki, po celotnem starem delu mesta pa bo razstava čipk na oknih hiš. V Špendalovi hiši bo letos prvič razstava »kangl’c«, kiže dolgo let pripadajo »Železn’karjem«. To ime je bilo z vzdevkom podarjeno od hudomušnih sosedov, različne interpretacije zgodb pa boste lahko izvedeli med  razstavo, ki bo odprta vse do nedelje, 16. julija.

55. Čipkarski dnevi v Železnikih, ki bodo letos potekali pod sloganom »Starejši z mladimi: Pomen zgodovinske dediščine za razvoj evropskega podeželja«, bodo predstavili med seboj povezane samostojne dogodke, namreč Občina Železniki je na razpisu 2016 v sklopu evropskega programa »Evropa za državljane« uspešno kandidirala z omenjenim projektom, v katerega je vključila partnerska mesta Center za idrijsko čipko, Massmechelen, Lepoglavo, Innichen in Šentrupert.  V sklopu dogajanja bo v sredo, 12. julija potekala Okrogla miza na temo »Klekljanje – ekonomski in neekonomski kapital Selške doline«, v četrtek, 13. julija bo v Mladinskem centru Železniki čipkarske dni odprla Čipkarska šola Železniki, ob 19. uri pa bo v Kulturnem domu Železniki potekalo slovesno odprtje 55. Čipkarskih dni z nagovorom župana mag. Antona Luznarja.

V petek, 14. julija se bodo klekljarice odpravile na strokovno ekskurzijo v Idrijo, kjer si bodo ogledale primer dobre prakse čipkarstva. Sobota, 15. julija  bo postregla s pestrim kulturnim in etnološkim programom. V dopoldanskih urah bo Boncljeva hiša gostila Mednarodno konferenco na temo »Dediščina – naše bogastvo«, popoldne bo trg pred plavžem namenjen najmlajšim, saj bo potekal že tradicionalni Živžav s čarodejem Tonijem, ob zori bodo dekleta in fantje z Železnikov v starem mestnem delu uprizorili ljudski običaj »pobiranje kranceljnov«, za zabavo v poznih urah pa bo poskrbela skupina Victory. Letošnja zanimivost bo tudi izvedba pesmi nočnega čuvaja, vsako polno uro od 22. ure dalje  na glavnem prizorišču v izvedbi  rojaka, svetovno znanega tenorista Janeza Lotriča.

Nedelja bo osrednji praznik čipke, ki se bo začel z mašo za klekljarice ob 10. uri, dan bo namenjen tudi sejemski ponudbi in tržnici v starem delu Železnikov. Od 11. ure dalje bo na različnih lokacijah v starem delu mesta zaigrala lajna, klekljarice pa bodo ob punklju prikazovale izdelovanje čipke. Nedeljsko popoldne bo ob 14. uri postreglo s klekljarskim sprevodom, pri plavžu pa si bodo obiskovalci lahko skovali  žebelj. Sledilo bo vseslovensko tekmovanje otrok in odraslih v klekljanju pred plavžem s podelitvijo priznanj in nagrad najboljšim. Petdnevno dogajanje se bo zaključilo z narodnozabavno glasbo ansambla Slovenski zvoki.

V sklopu 55. Čipkarskih dni pa od sredine junija dalje potekajo različna športna tekmovanja za zlato čipko, za katero se tekmovalci merijo v lokostrelstvu, kolesarjenju, reliju, kegljanju, tenisu, odbojki na mivki, taroku, frtavkanju in šahu.

Dobrodošli v Železnikih.

Več o prireditvi na www.td-zelezniki.si ,FB strani Turističnega društva Železniki ali na letaku.

Za vse informacije o prireditvi je na voljo Tomaž Weiffenbach, na tel. Št. 031 876 535.

 

Turistično društvo Železniki

 

                              

 

Iskanje

Prijava

Na strani je 37 gostov in ni članov .

QR-Code dieser Seite

Cannot get SIXX3400 location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.