Čipkarski dnevi 2019

 Za vikend na 57. Čipkarske dneve v Železnike

V Železnikih se bodo od srede, 26. junija do nedelje, 30. junija 2019 odvijali tradicionalni, že 57. Čipkarski dnevi, ki bodo letos potekali pod sloganomEVROPSKE MANJŠINE: NAŠA DEDIŠČINA, JEZIK, TRADICIJA BOGATIJO NAŠO SKUPNO EVROPSKO KULTURO. Organizator dogodka Turistično društvo Železniki tudi letos pripravlja pester in raznolik program namenjen vsem generacijam. V sklopu dogajanj bo v četrtek, 27. junija v Kulturnem domu Železniki potekalo slovesno odprtje 57. Čipkarskih dni z nagovorom župana mag. Antona Luznarja in slavnostno govornico samostojno kulturno publicistko in zbirateljico ljudskega izročila profesoricoDušico Kunaver. V petek, 28. junija bo zadišalo po bencinskih hlapih in hitrosti, potekal bo namreč tradicionalni Rally Železniki, zvečer ob 20. uri pa bo v okviru občinskega praznika v Športni dvorani Železniki potekala Slavnostna akademija s podelitvijo priznanj Občine Železniki.

Sobota, 29. junija  bo postregla s pestrim kulturnim, etnološkim in športnim programom. Že v jutranjih urah bo potekal Rally Železniki, v dopoldanskih urah bo v okviru projekta Evropske manjšine Gostišče Macesen v Sorici gostil zanimivo in strokovno mednarodno konferenco. »Razvijajo se številne povezave med strokovnjaki na področju turizma in kulturne dediščine«, je dodala vodja projekta mag.Andreja R. Megušar.Sogovorniki na konferenci bodo: prof. dr. Dejan Valentinčič, strokovnjak za sodobne migracijske tokove in manjšinsko pravo, dr. Valentin Inzko in Nanti Olip iz Narodnega sveta Koroških Slovencev, poslanec Državnega zbora na Madžarskem Imre Ritter (odgovoren za nemške manjšine na Madžarskem) in poslanka Državnega zbora na Madžarskem Erika Koles Kissne (odgovorna za slovensko manjšino na Madžarskem), Stane Revinšek iz Belgije in sorojak dr. Miha Markelj, velik poznavalec zgodovinskih povezav med občinama Innichen in Železniki.

Za vse nogometne navdušence bo v Njivici potekala tradicionalna tekma ledik proti oženjenim, najmlajše bo pred plavžem zabaval čarodej Toni,  ob zori pa bodo dekleta in fantje z Železnikov v starem mestnem delu uprizorili ljudski običaj »pobiranje kranceljnov«. Sledil bo nastop pihalnega orkestra iz pobratenega mesta Lepoglave ter domačega Pihalnega orkestra Alples Železniki. Večer bo pred plavž prinesel ubrane zvoke, ki jih bodo izvajali 3= pjančki ter ansambel Zvita feltna.

Nedelja, 30. junij bo osrednji praznik čipke, dan bo namenjen tudi sejemski ponudbi in tržnici v starem delu Železnikov. Od 11. ure dalje bodo na različnih lokacijah v starem delu mesta zaigrali glasbeniki Glasbene šole Škofja Loka, klekljarice pa bodo ob punklju prikazovale izdelovanje čipke. V Lovskem domu bo na ogled lovska razstava ter degustacija divjačinskega golaža. Pred plavžem bodo od 12. ure dalje plesale folklorne skupine, jubilejnih 40 let Pihalnega orkestra Alples Železniki pa bo obeleženih z nastopi več pihalnih orkestrov. Nedeljsko popoldne bo ob 15. uri postreglo s  vseslovenskim tekmovanjem otrok in odraslih v klekljanju, pri plavžu pa si bodo obiskovalci lahko skovali  žebelj. Sledila bo podelitev priznanj in nagrad najboljšim, petdnevno dogajanje pa se bo zaključilo s povabilom na ples z  ansamblom Saša Avsenika.

Besedilo: Sabina Romšak

Fotografija: Andrej Tarfila

 

 

 

 

 

 

 

Iskanje

Prijava

Na strani je 33 gostov in ni članov .

QR-Code dieser Seite

Cannot get SIXX3400 location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.