Šivanje kovtrov

 

 

»Kovtre bomo šival v Železn’kih«

 

V Železnikih bodo na velikonočni ponedeljek, 10. aprila ob 15. uri obudili že pozabljen ljudski običaj »kovtre šivat«.

 

O plesni igri iz Železnikov imamo prve podatke v reviji »Šolski prijatelj« iz daljnega leta 1854, kjer  Josip Levičnik piše o igrah na velikonočni ponedeljek. Kovtre so šival na ta dan po cesti iz Železnikov do Češnjice, kjer se je zabava zaključila v gostilni. Tudi France Koblar je v knjigi »Moj obračun« opisal velikonočne navade, kot so pobiranje pirhov, trkanje, sekanje, prgelčanje, šivanje kovtrov, ki so pomenile konec postnih dni.

 

Tudi letos, po petih letih prve oživitve tega ljudskega običaja so se v Turističnem društvu Železniki in Kulturno umetniškem društvu France Koblar odločili, da zopet oživijo ta običaj, ker je pomemben za identiteto kraja, ključno pa je, da ples zaživi.  In če zaživi  na tak dan, kot je živel v preteklosti, je to posebna vrednost, nenazadnje tudi za turistični razvoj in prepoznavnost kraja.

 

Kovtre šivat imenujejo kot mostno igro, poseben ples, ki so ga plesali domačini v parih v času med obema vojnama in tudi po drugi svetovni vojni. Igra oziroma ples gre nekako tako, da se ljudje postavijo v pare, stojijo drug ob drugem, tvorijo kolono in z rokami tvorijo most. Posebnost za Železnike je ta, da ob izvajanju plesa ni bilo glasbene spremljave in da se je ples odvijal na prostem.

 

»Kovtre šivat« bodo začeli na dveh lokacijah. Ena skupina plesalcev bo pričela pred plavžem, druga pa na Češnjici. Skupini se bosta združili na Racovniku in od tam vse do kulturnega doma skupaj šivali kovtre. Po napovedih naj bi letos sodelovalo okoli 120 plesnih parov, zaključek pa bo v Kulturnem domu Železniki, kjer bo poskrbljeno za druženje in veselje z ansamblom Gregorja Kobala.

 

Soorganizatorji v Turističnem društvu Železniki, v KUD-u France Koblar in v Prostovoljskem gasilskem društvu Železniki si želijo, da bi ljudsko izročilo ostalo med nami in da bi ga imeli priložnost spoznati, zato vas vabijo, da se jim pridružite v ponedeljek, 10. aprila ob 15. uri na Češnjici ali pred plavžem v Železnikih.

 

Za vse informacije je na voljo Tomaž Weiffenbach na tel. številki 031 876 535.

 

Turistično društvo Železniki

(avtor fotografije: Andrej Tarfila)

Iskanje

Prijava

Na strani je 220 gostov in ni članov .

QR-Code dieser Seite

Cannot get SIXX3400 location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.